Fahaman sesat dan menyeleweng di media sosial: ancaman dan cabaran - Jalil, Abdullah; Wahab, Muhammad Rashidi; El-Muhammady, Ahmad (Institut Keselamatan Awam Malaysia (IPSOM), 2022)
Sejarah kemunculan ajaran sesat atau menyeleweng bukan perkara baharu dalam pemikiran Islam, bahkan ia mula dikesan seawal zaman Rasulullah SAW lagi. Kumpulan pertama diketuai oleh Aswad al-‘Unsi, seorang ahli nujum, mendakwa dirinya menjadi penguasa dan nabi di Yaman. Kumpulan kedua diketuai oleh Musaylamah al-Kadhdhab juga mendakwa dirinya menjadi nabi, yang menurutnya separuh bumi adalah miliknya dan separuh bumi lagi adalah milik Rasulullah SAW. Kumpulan ketiga diketuai oleh Tulayhah Khuwaylid turut mendakwa dirinya menjadi nabi. Perkara ini berlanjutan sehingga zaman Khulafa’ al-Rashidun dengan kemunculan beberapa lagi kumpulan ajaran sesat. Pada pengakhirannya, semua individu tersebut sebahagiannya telah dibunuh oleh para sahabat dan sebahagian yang lain telah bertaubat kembali kepada Islam (Engku Ahmad Zaki, 2015: 7-9).