Memahami potensi ancaman keganasan siber di Malaysia - El-Muhammady, Ahmad; Jalil, Abdullah; Wahab, Muhammad Rashidi (Institut Keselamatan Awam Malaysia, 2022)
Tulisan akan membicarakan tentang ancaman keganasan siber di Malaysia. Untuk membicarakan tajuk ini, tulisan ini dibahagikan kepada empat bahagian. Bahagian pertama akan menyentuh latar permasaalahan dengan melihat kepada sejarah perkembangan ICT dan kesannya kepada negara dan persekitaran. Bahagian kedua pula membincangkan definisi dan kerangka konseptual keganasan siber di Malaysia. Bahagian ketiga pula menganalisis tahap ancaman keganasan di Malaysia termasuk beberapa kes yang berlaku seperti ancaman Korea Utara, Israel dan percubaan untuk mencuri data kritikal kerajaan. Bahagian akhir tulisan ini melihat bagaimana Malaysia menangani ancaman ini dari konteks dasar dan penguatkuasaan.