Masalah keganasan rumah tangga dan penyelesaiannya dalam pandangan maqasid syariah - Muhammad Husni, Ahmad; Muhammad Husni, Amin Bin; Niteh, Muhammad Yosef (Zes Rokman Resources (2131022-P), 2022)
Penularan masalah keluarga pada zaman ini membawa kepada penceraian dan pemunduran keluarga dalam masyarakat; kajian ini berkisar kepada kemunculan masalah sosial yang berpunca daripada isteri yang mempunyai kerjaya di luar rumah yang mana menjadikan dia mengabaikan hak-hak tertentu dan tanggungjawabnya. Selain itu, kes-kes keganasan rumah tangga telah meningkat seperti memukul dan penyalahgunaan lisan dalam segala bentuk. Sehubungan itu, kajian ini terletak dalam membina keluarga bahagia yang merupakan nukleus pertama masyarakat di mana setiap integrati dan sudut mereka harus dilindungi, dan juga memaparkan peranan maqasid syariah dalam menyelesaikan masalah-masalah keluarga moden; oleh itu, kajian ini bertujuan untuk mengetengahkan hak dan kewajiban antara suami isteri mengikut undang-undang Islam, dan mengenal pasti punca dan dorongan yang membawa kepada kewujudan masalah ini serta bagaimana untuk menyelesaikannya dari perspektif maqasid syariah. Kajian ini menggunakan pendekatan induktif dan analitikal serta melihat kepada mazhab Islam, dan membincangkan pandangan para fuqaha dalam menjelaskan peranan mereka dalam isu ini, dan membicarakan isi-isi persetujuan dan perselisihan, dan kemudiannya menganalisis teks dan isu-isu dalam pandangan maqasid syariah. Hasil kajian menunjukkan bahawa sebab utama munculnya masalah keluarga ialah kurangnya pengetahuan pasangan suami isteri tentang hak dan kewajiban serta keperluan mematuhinya. Tambahan lagi, kerjaya seorang isteri adalah dibenarkan tetapi mempunyai had dan larangannya yang tidak bertentangan dengan maqasid syariah, dan isteri yang berkerja perlu mengimbangi antara kerjaya dan memberikan perhatian pada hal-hal keluarga, dan ianya juga menunjukkan bahawa keganasan rumah tangga dalam keluarga itu adalah bertentangan dengan maqasid syariah yang jelas bersandarkan pada kasih sayang dan belas kasihan antara pasangan dan setiap yang berlaku itu adalah akibat kejahilan tentang rahsia syariah dalam pembentukan keluarga; dan ianya adalah wajib kepada setiap daripada mereka untu mematuhi ajaran syariah dan berpegang kepada maqasidnya (tujuan) dan mengimplementasikannya dalam kehidupan berkeluarga, dengan ini, kehidupan berkeluarga akan berkekalan dalam ketaatan Allah SWT.