Perilaku negatif dalam peribahasa Melayu - Ismail, Mohamad Zuber; Johari, Arina (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2021)
Peribahasa Melayu telah dipraktikkan sebagai medium komunikasi untuk menyampaikan hasrat dan maksud tertentu. Peribahasa yang terkandung dalamnya, iaitu simpulan bahasa, bidalan, pepatah, bahasa kiasan dan perbilangan merupakan genre sastera Melayu yang unik dan intimewa. Kesantunan berbicara orang Melayu diekspresikan berdasarkan kesepakatan dan kebersamaan untuk menghalang anggota masyarakatnya mengkritik dan memperkatakan sesuatu terutamanya apabila menyentuh sikap dan sifat seseorang secara berterus terang. Mereka menggunakan bahasa dengan pemilihan perkataan yang dipilih khas untuk menyatakan sesuatu dengan harapan perkara yang disampaikan itu walaupun bersifat negatif akan dapat diteria tanpa menimbulkan kesan emosi yang berlebihan.