Fauna dalam peribahasa Melayu - Ismail, Mohamad Zuber; Johari, Arina (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2021)
Peribahasa merupakan ungkapan atau istiah yang padat, yang mengandungi hal-hal yang berkait rapat dengan pengalaman manusia yang mencakupi pelbagai aspek kehidupan sama ada dari segi ekonomi, politik, sosial, ideologi ataupun pemikiran masyarakat. Peribahasa merupakan kata yang penuh dengan kebijaksanaan yang memperlihatkan dan menggambarkan warisan keintelektualan dan keunggulan pemikiran minda Melayu. Secara harfiahnya, peribahasa terbentuk berdasarkan pemerhatian dan ketajaman sensitiviti masyarakat terhadap alam dan persekitaran.