Pustakawan di kampung, mahasiswa di kampus: pengalaman Perpustakaan Dar al-Hikmah, UIAM mengurangkan isu depresi dalam kalangan mahasiswa - Md Nor, Siti Azizah (Persatuan Pustakawan Malaysia (PPM), 2021)
Depresi merupakan penyakit mental yang menyebabkan gangguan perasaan sehingga menjejaskan kehidupan harian individu terbabit termasuklah dari aspek pemikiran, perasaan, tingkah laku dan kesejahteraanya. Depresi dalam kalangan mahasiswa sangat lazim terjadi. Perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dikeluarkan oleh kerajaan membataskan pergerakan seluruh rakyat Malaysia termasuklah mahasiswa. Keadaan ini memburukkan lagi isu depresi dalam kalangan mahasiswa. Tulisan ini bertujuan untuk berkongsi pengalaman yang telah dilalui oleh Perpustakaan Dar al-Hikmah dalam mengurangkan isu depresi dalam kalangan mahasiswa Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) yang terkandas di kampus, melalui perkhidmatan perpustakaan. Dalam tulisan ini, penulis menjelaskan tentang perkhidmatan yang ditawarkan oleh perpustakaan semasa pandemik Covid 19, impak perkhidmatan yang ditawarkan kepada mahasiswa yang terkandas di kampus, sumbangan kecil kakitangan perpustakaan yang memberi impak yang besar dan kepentingan sikap saling percaya mempercayai antara ahli pasukan dalam menawarkan perkhidmatan. Hasil daripada tulisan ini dapat memberi maklumat dan pendedahan tentang perkhidmatan yang boleh mengurangkan isu depresi dalam kalangan mahasiswa yang terkandas di kampus semasa pandemik Covid 19. Tulisan ini dicadangkan agar dapat dijadikan sebagai panduan untuk menambahbaik kualiti perkhidmatan dan cara bekerja dalam kalangan ahli pasukan dalam menyediakan perkhidmatan yang berimpak tinggi.