Cadangan Pemeliharaan dan Pemuliharaan tasik di kompleks Yayasan Pahang dan kawasan sekitar - Hassan, Noor Artika; Faudzi, Fikriah; Baba, Mohd Shukri; Ahmad, Zuhairi; Abdul Hamid, Azzmer Azzar; Zainal Abidin, Zaima Azira; Mohd. Hussain, Mohd. Ramzi; Shahari, Rozilawati; Yusof, Muhammad Fitri; Mohd Yusof, Nazri; Mohd Tohit, Nor Faiza; Abdullah, Nurul Hidayah (IIUM Entrepreneurship and Consultancies Sdn Bhd., 2021)
Kompleks Yayasan Pahang terletak di Jalan Tanjung Lumpur, Kuantan, Pahang. Kompleks ini menempatkan bangunan pentadbiran Yayasan Pahang, University College Yayasan Pahang dan Maahad Tahfiz Negeri Pahang. Terdapat sebuah tasik buatan di hadapan bangunan pentadbiran Yayasan Pahang. Pelan tasik adalah di Lampiran C. Nilai fungsi tasik ini juga telah dipertingkatkan dengan sistem rangkaian hidrologi. Tasik ini mempunyai kapasiti sebagai saliran, kawasan penebatan banjir dan tadahan limpahan air laut. Tasik ini juga memiliki ekosistemnya sendiri dan terdapat kepelbagaian spesis flora dan fauna tropika. Jika diuruskan dengan baik, tasik ini berpotensi untuk dikembangkan lagi untuk pelbagai tujuan contohnya rekreasi, dan kawasan pertumbuhan hidupan akuatik. Kajian yang telah dijalankan oleh pakar runding daripada International Islamic University Malaysia boleh dijadikan panduan pelaksanaan pemeliharaan dan pemuliharaan biodiversiti di tasik Kompleks Yayasan Pahang dan kawasan di sekitarnya