Kata Pengantar - Bakar, Osman (Maqasid Institute Malaysia, 2019)
"Walaupun buku al-Kawakibi ini ditulis lebih daripada satu kurun yang lalu, namun isu-isu yang dibahaskan olehnya tetap masih relevan kepada zaman sekarang. Kesegaran kupasan buku ini terpelihara hingga ke hari ini kerana isu utama yang dibicarakannya, iaitu isu kediktatoran, adalah isu yang perenial dan berkekalan dalam kehidupan politik manusia dalam ertikata bahawa ia sentiasa dihadapi oleh sebahagian besar daripada umat manusia. Pada setiap masa akan terdapat negara atau masyarakat yang terpaksa bergelut dengan isu kediktatoran dalam pemerintahan. Dengan kata lain, muka bumi ini tidak pernah sunyi daripada masalah kediktatoran. Bagi mereka yang mahu belajar daripada sejarah, buku Tabiat Kediktatoran dan Keruduman Perhambaan ini adalah sebuah tulisan yang berguna untuk membantu kita memahami kediktatoran sebagai suatu kecenderungan manusia dalam bermasyarakat dan berpolitik dan juga memahaminya sebagai fenomena sosial yang boleh dan malahan patut dicegah daripada berlaku kerana ia boleh mengakibatkan kehancuran masyarakat." - Profesor Datuk Dr Osman Bakar, Penyandang Kursi Pemikiran Islam al-Ghazali, ISTAC-IIUM.