Representasi argumen kata kerja gerak ruang bersifat arah dalam dialek Perak utara ‘PI’ berdasarkan teori struktur konseptual - Rosly, Nurul Jamilah; Nahar, Nora Azian; Johari, Arina; Ismail, Mohamad Zuber (Kulliyyah of Languages & Management (KLM), IIUM, 2021)
Gerak difahami sebagai perubahan dari satu lokasi ke satu lokasi yang lain. Kajian ini tertumpu pada penggunaan leksikal gerak ruang bersifat arah dalam dialek Perak Utara. Pengumpulan data dibuat menerusi kajian lapangan di 2 buah kawasan daerah Kerian. Penganalisisan data menggunakan teori Struktur Konseptual oleh Jackendoff (1997 & 2011). Pemetaan argumen ini merangkumi empat tatatingkat utama, iaitu pemetaan kepada representasi struktur fonologi, representasi struktur konseptual, pemetaan kepada rajah pohon struktur konseptual dan pemetaan kepada peranan tematik serta perkaitannya dengan struktur sintaksis. Hasil dapatan menunjukkan, kehadiran gerak bersifat arah ini hadir dalam fungsi [Peristiwa] yang membawa rumus asas [[[Gerak [x [Peristiwa] [benda] [Tempat] [Masa] ]]]. Hasil dapatan menunjukkan leksikal [pi], mempunyai pemetaan representasi argumen yang tersendiri yang melibatkan konstituen seperti [Peristiwa] [benda] [Lokasi] [Masa]. Bagi peringkat pemetaan dalam peranan tematik, item yang terlibat ialah peranan kepada Aktor, Matlamat, dan objek rujukan. Sehubungan dengan itu, kajian ini menunjukkan reprerentasi argumen struktur konseptual dapat dipetakan secara sistematik dan berpada khususnya dalam gerak bersifat arah dialek Perak Utara