Struktur turutan interaksi dalam wacana wawancara di televisyen - Idrus, Azean Idruwani; Mashudi, Rohaidah (Universiti Putra Malaysia, Serdang, Selangor, 2021)
Wacana wawancara Wanita Hari Ini merupakan rancangan yang membincangkan isu-isu berkaitan hal rumah tangga dan menjadi kegemaran ramai khususnya dalam kalangan kaum wanita. Keteraturan ujaran oleh pengacara dan orang yang diwawancara mempengaruhi khalayak untuk terus mengikuti wacana wawancara tersebut. Dalam wacana wawancara matlamat utama ialah memperoleh dan menyampaikan maklumat berkaitan isu kewanitaan. Justeru, struktur turutan interaksi yang teratur merupakan unsur utama yang melatari sesebuah wacana wawancara. Kajian ini memberi tumpuan kepada wacana wawancara Wanita Hari Ini yang bersiaran secara langsung di TV3. Tumpuan kajian adalah terhadap skrip pengacaraan, iaitu tujuh topik daripada segmen Asam Garam Rumah Tangga dan mentranskripsi ujaran pengacara dengan orang yang diwawancara. Data dianalisis melalui kaedah analisis kandungan teks dengan mengaplikasikan Teori Analisis Perbualan, Model Struktur Turutan Interaksi dan Unsur Celahan. Tujuan kajian ini adalah untuk mengenal pasti dan membincangkan struktur turutan interaksi oleh pemeran dalam wacana wawancara Wanita Hari Ini. Hasil kajian menunjukkan wujud struktur turutan interaksi yang terdiri daripada pembuka, isi dan penutup perbualan. Kewujudan struktur turutan interaksi memperlihatkan bahawa wujudnya keteraturan dalam ujaran seterusnya menimbulkan keberkesanan dalam mencapai tujuan sebenar suatu wacana wawancara yang bersiaran secara langsung di televisyen.