Pembinaan minda sejahtera dan merdeka, kajian analisis dari Risalah Nur oleh Imam Badiuzzaman Said Nursi - Fatah Yasin, Raudlotul Firdaus; Fatah Yasin, Muhammad Muthi’ul Haqq; Fatah Yasin, Mohammad Dhiya’ul Hafidh (2021)
Sa’id Nursi merupakan seorang tokoh yang membawa arus perubahan zaman pasca kejatuhan Khilafah Islam sehingga digelar sebagai Badiuzzaman. Dalam berhadapan tindakan pembunuhan identiti Muslim oleh pihak sekular Turki, beliau menjadi pusat dan obor bagi masyarakat Muslim Turki mencari sinar. Namun ketokohan beliau tidak terhad di Turki sahaja, tetapi juga menjadi rujukan masyakarat Islam seluruh dunia, sehingga ke hari ini. Hasil karya beliau, terutama Risalah-risalah Cahaya, sangat berkesan untuk golongan yang sedang mengalami kekeliruan minda, tekanan jiwa dan emosi, untuk memerdekakan diri atas paksi ‘keluar dari dunia yang sempit ke dunia dan akhirat yang luas’. Ini memberikan solusi bahawa konsep minda sejahtera dan merdeka yang dibawa dalam bentuk analogi dan diskusi ilmiah yang rasional sesuai untuk diaplikasikan dalam konteks kesihatan minda yang semakin meruncing pada hari ini. Kajian ini bertujuan menganalisis konsep pembinaan minda sejahtera dan merdeka daripada Risalah-risalah Cahaya Badi’uzzaman Sa’id Nursi. Kajian kualitatif ini menggunakan kaedah induktif untuk mengenal pasti isi-isi terpenting dari karya berkenaan, yang berkaitan dengan perjalanan pembentukan minda sejahtera. Kesimpulan kajian mendapati konsep minda sejahtera dan merdeka di sisi al-Nursi merupakan sudut pandang yang holistik terhadap teks al-Quran dan Sunnah terutama jika dilihat apabila beliau merangka pembentukan tersebut bermula dari alam roh dan rahim, dan seterusnya, serta dikaitkan dengan ilmu sains manusia. Impak utama daripada kajian ini pembinaan satu konsep minda sejahtera yang sesuai diaplikasikan dalam konteksk krisis kesihatan minda pada hari ini.