Kajian pensampelan dan kaedah analisis untuk nanopartikel - Mohd Aris, Mohd Shukri; Shamsul Harumain, Zakuan Azizi; Danial, Wan Hazman; Zahaba, Maryam; Leman, Abdul Mutalib; Jamen, Shahrulnizam (2021)
Nanosilika dan nanoziolit yang disintesis dari sekam padi telah dikaji bagi mengenalpasti potensi bahan ini sebagai membran nanofilter berkos rendah sebagai alternatif untuk menggantikan membran nilon yang digunakan dalam sampel “nanoparticle respiratory deposition” (NRD) untuk menangkap nanopartikel titanium dioksida (TiO2) di udara. Oleh kerana keupayaan penjerapannya yang luar biasa terhadap banyak bahan bukan organik, graphene oxide juga diselidiki mengenai potensinya untuk menangkap nanopartikel TiO2. Nanofilter dihasilkan dengan menggunakan pelbagai kepekatan nanomaterial yang disintesis dengan mendepositkannya pada membran polivinilidena fluorida (pvdf) menggunakan kaedah pemendapan lapisan dan selanjutnya dicirikan oleh “field emission scanning microscopy / energy dispersive x-ray” (fesem-edx) analisis. Untuk menyiasat potensinya dalam menangkap nanopartikel, setiap nanofilter didedahkan kepada TiO2 nanopartikel selama 15 minit dengan aliran udara rata-rata 2.5 l/min dan dibandingkan dengan membran nilon konvensional yang digunakan dalam NRD. Walaupun sejumlah unsur Ti dikesan menggunakan analisis “induktif coupled plasma-mass spectrometry” (icp-ms) untuk membran nilon yang terdedah kepada nanopartikel TiO2, namun, analisis icp-ms juga menemui tahap latar belakang ti yang tinggi (1212 μg/g) ) dalam membran nilon yang tidak terpapar. Ini menyebabkan ianya tidak sesuai untuk digunakan dalam pengambilan sampel nanopartikel TiO2. Di antara semua penapis nano yang dikembangkan, penapis nanoziolit (0.1% w/v) menunjukkan kepekatan tertinggi Ti (81.7 μg/g) berbanding dengan nanosilika (56.7 μg/g) dan penapis graphene oxide (8.2 μg/g). Menariknya, semua nanofilter yang dikembangkan tidak menunjukkan adanya Ti menunjukkan spesifikasi terhadap menangkap nanopartikel Ti di udara.