Kajian pendedahan dan risiko kesihatan: asbestos terampai semasa penyelenggaraan kenderaan dan jentera berat - Yusof, Muhammad Zubir; Mohd Aris, Mohd Shukri; Zahaba, Maryam; Abdullah Sani, Muhamad Shirwan; Razali, Ailin; Noraini, N.M.R. (2021)
Produk yang mengandungi asbestos masih boleh didapati di negara membangun. Contohnya, Malaysia melarang penggunaan asbestos jenis krosidolit tetapi tidak kepada krisotil. Pendedahan kepada krisotil ketika kerja penyelenggaraan brek kendedraan boleh mengakibatkan penyakit seperti asbestosis, barah paru-paru dan mesotelioma. Maka, kajian ini dilakukan untuk menentukan tahap pendedahan krisotil dan hubungannya dengan penyakit yang berkait rapat dengan asbestos.