Bedah siasat mayat dalam Islam dan Undang-Undang Sivil Kajian Perbandingan - Husni, Ahmad Muhammad (KUIS, 2021)
Kajian ini bertujuan untuk mengkaji perbandingan tentang perbahasan hukum yang berkaitan dengan bedah siasat terhadap mayat manusia yang telah meninggal dunia dari sudut perspektif Islam dan prosedur undang-undang jenayah. Hal ini kerana sejak akhir-akhir ini, banyak masalah moden yang timbul dalam perubatan dan jenayah yang memerlukan pendapat dari segi fiqh untuk menjelaskan kedudukannya. Dalam kajian ini, penulis telah menggunakan kaedah kajian keperpustakaan iaitu dengan merujuk kitab-kitab agama, jurnal berkaitan perubatan, buku-buku yang berkaitan dengan undang-undang dan maklumat internet dari sumber yang berautoriti. Antara objektif yang ingin dicapai melalui hasil penulisan ilmiah ini adalah untuk menjelaskan tentang kedudukan hukum bedah siasat mayat menurut perspektif Islam dan dari segi undang-undang jenayah. Hasil dapatan kajian penulis adalah dapat membezakan bedah siasat menurut Islam dan perosedur undang-undang. Walaupun pelbagai prosedur yang perlu dipatuhi mengikut undang-undang sesebuah negara, namun masih lagi menjalankannya mengikut apa yang dibenarkan oleh syarak dan kemaslahatan umat.