Peribahasa Melayu berunsurkan kepimpinan: analisis semantik inkuisitif - Md Rashid, Muhammad Asyraf; Saimon, Aminnudin (Kulliyyah of Languages and Management, 2021)
Realiti kehidupan masyarakat khususnya berkaitan kepimpinan telah banyak digambarkan melalui perlambangan yang terdapat dalam sesebuah peribahasa Melayu. Cara masyarakat Melayu yang selalu meneliti dan mengenali alam semula jadi membuatkan objek di sekeliling dijadikan perlambangan untuk berkias dan menyampaikan mesej dalam peribahasa. Kajian ini bertujuan mencungkil akal b udi Melayu yang tersirat dalam peribahasa berunsurkan kepimpinan. Pendekatan semantik inkuisitif dan kaedah Rangka Rujuk Silang (RRS) telah digunakan dalam menganalisis data kajian. Sebanyak sepuluh peribahasa berkaitan kepimpinan yang telah dikenal pasti daripada buku Peribahasa Melayu: Penelitian Makna dan Nilai. Berdasarkan data, terdapat tiga konsep kepimpinan yang telah dibahagikan dan dihuraikan dalam kajian ini iaitu peribahasa berkaitan pemimpin, gaya kepimpinan dan orang yang dipimpin. Hasil kajian mendapati unsur kepimpinan sangat banyak diterapkan dalam peribahasa Melayu dan setiap yang dinukilkan mempunyai mesej teguran yang positif namun penuh dengan sopan santun dalam berbahasa. Pelbagai ilmu dan akal budi yang tersirat disebalik perlambangan y ang digunakan oleh masyarakat Melayu berjaya dicungkilkan menerusi pendekatan semantik inkuisitif.