Penyakit asma dan COVID-19: adakah saya perlu risau? - Abd Rahman, Mohd Aizuddin (Malaysian Integrated Medical Professionals Association, 2021)
Penyakit asma adalah penyakit keradangan paru-paru yang kronik. Ia merangkumi sejarah gejala- gejala pernafasan seperti bunyi berdehit (wheezing), kesukaran bernafas, sesak dada dan batuk. Sekiranya ada gejala-gejala tersebut, doktor akan menjalankan ujian lanjutan yang dipanggil spirometry untuk mengesahkan diagnosis penyakit asma. Pemeriksaan ini dijalankan untuk mengukur aliran udara masuk dan keluar daripada paru-paru.