Aktiviti Antiinfektiviti Streptomyces - Baba, Mohd Shukri; Mohamad Zin, Noraziah; Ahmad, Siti Junaidah; Latip, Jalifah (Penerbit UKM, 2017)
Buku Aktinobakteria Sumber Antiinfeksi Baharu: Satu Penerokaan ini adalah himpunan hasil kajian sekumpulan penyelidik Kumpulan Penyelidikan Novel Antibiotik UKM berkenaan pencarian sumber antibiotik baharu daripada bakteria endofit yang dipencilkan daripada tumbuhan perubatan tradisional serta tumbuhan semula jadi. Kesedaran terhadap keperluan dadah baharu yang spesifik serta lebih selamat memberi satu motivasi yang besar kepada kumpulan penyelidikan ini untuk meneroka dalam pencarian metabolit sekunder yang aktif daripada sumber semula jadi. Aktinobakteria merupakan bakteria endofit yang kebiasaannya dijumpai pada tisu-tisu tumbuhan seperti akar, buah, daun dan batang tumbuhan yang mempunyai nilai perubatan (etnobotanikal). Kebolehan kumpulan penyelidikan ini di dalam penerokaan pencariaan bakteria endofit yang berupaya menghasilkan sebatian metabolit sekunder semula jadi yang berpotensi sebagai agen antiinfeksi merupakan hasil daripada penyelidikan hampir 10 tahun. Kejayaan ini n secara langsung dapat mengurangkan kebergantungan manusia terhadap dadah sintetik yang berkemungkinan besar boleh mendatangkan kesan sampingan kepada pengguna. Projek penyelidikan ini adalah dibawah tajaan dan naungan beberapa geran penyelidikan iaitu Geran Universiti Penyelidikan (GUP), FRGS dan juga ERGS. Antara lain, keistimewaan buku ini adalah ia boleh dijadikan rujukan kepada individu yang ingin mendalami dan memahami kebaikan bakteria endofit ini dalam menghasilkan dadah alternatif baru yang lebih selamat untuk digunakan.