Pemaparan dialek suku kaum Jakun melalui program renovasi pusat sumber SK Kampong Baharu, Lenga, Johor. - Suhaimi, Mohamad Suhaizi; Mohamad Noor, Mohamad Yusrizal; Abdullah Thani, Nurul Najihah (2021)
Artikel ini dihasilkan bertujuan membuat satu perkongsian mengenai projek Flagship Tirkah Rimba yang dijalankan di Pusat Sumber Sekolah Kebangsaan Kampong Baharu, Lenga, Johor. Melalui pemaparan gegantung (bunting) dengan tajuk “Kenali Dialek Suku Kaum Jakun” ini dilihat dapat menyumbang kepada kelestarian dialek tersebut ke arah yang lebih mampan. Justeru, pusat sumber dipilih untuk dijadikan lokasi pemaparan gegantung supaya semua murid khususnya murid bukan orang asal dapat mengenali dialek suku kaum Jakun. Hal ini mampu meningkatkan jumlah kunjungan para murid ke pusat sumber berikutan penambahan bahan bacaan selain dalam bentuk buku. Sebanyak 16 perkataan dialek yang dipaparkan pada gegantung tersebut yang merangkumi perbuatan, haiwan, anggota tubuh badan dan sebagainya.