Metode pengajaran pendidikan Islam dalam kalangan Mualaf - Ismail, Halim; ismail, noor azizi; Che Noh, Aderi (JAKIM, 2021)
Islam adalah agama yang dinamik melalui peningkatan umat Islam sama ada lahir secara fitrah sebagai seorang Islam mahupun saudara baru yang memeluk Islam. Saudara baru juga dikenali sebagai mualaf. Pendidikan dari perspektif Islam adalah satu proses kehidupan yang panjang. Pendidikan Islam memainkan peranan penting dalam pembentukan diri mualaf setelah memeluk Islam. Sehubungan dengan ini, tujuan kajian ini akan mengenalpasti methodologi kepada golongan Mualaf. Kajian ini menggunakan metodologi pengumpulan data primer dengan menganalisis data-data kepustakaan. Hasil kefahaman yang berkualiti melalui metode pengajaran yang bersesuaian akan meningkatkan tahap penghayatan Islam yang tinggi dikalangan pelajar mualaf. Artikel ini akan membincangkan konsep mualaf dalam Islam di Malaysia, Pendidikan Islam terhadap mualaf, metode pengajaran Pendidikan Islam terhadap mualaf serta cabaran dalam melaksanakan metode pengajaran Pendidikan Islam terhadap pelajar mualaf. Hasil sorotan kajian lepas mendedahkan bahawa kaedah pendidikan yang sesuai akan membantu meningkatkan kualiti kefahaman mualaf terhadap agama Islam. Pelbagai kaedah pengajaran yang bersesuaian telah diaplikasikan supaya pembelajaran dapat diterima dengan baik. Perbincangan awal artikel ini diharapkan mampu memberi dan mengembangkan kajian lanjutan pada masa akan datang bagi membantu meningkatkan kualiti pengajaran dalam mendidik golongan mualaf.