MENINJAU PERSPEKTIF AMALAN KESANTUNAN BERBAHASA BERLANDASKAN ISLAM DI IPT - Johari, Arina; Rosly, Nurul Jamilah; Hashim, Nasihah; Yahya, Maizatul Azura (UUM, 2011)
Kajian ini dilakukan bertujuan meninjau perspektif amalan kesantunan berlandaskan Islam dalam kalangan pelajar yang menuntut di IPT. Responden kajian terdiri daripada 48 orang mahasiswa yang menuntut di ta- hun dua dan tiga pengajian dalam jurusan Bahasa Melayu Untuk Komunikasi Antarabangsa (MLCOM) di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM). Kajian ini mengaplikasikan kaedah kualitatif deskriptif dengan mengumpul data, menganalisis dan melakukan interpretasi data-data tertentu yang berkait dengan satu fenomena, iaitu perspektif mahasiswa terhadap amalan kesantunan berbahasa berlandaskan Islam. Data ka- jian diperoleh melalui soal selidik yang bersifat terbuka (open-ended questionaire). Analisis data melibatkan tiga langkah, iaitu i). penelitian jawapan responden secara semakan berulang-kali, ii). mengklasifikasi tema dalam jawapan soal selidik responden menggunakan kaedah tematik, dan iii). pentafsiran dan huraian dapatan kajian menggunakan kaedah huraian kualitatif. Dapatan memperlihatkan tahap kefahaman dan amalan kesan- tunan berbahasa dalam kalangan mahasiswa di IPT adalah pada tahap yang baik. Amalan kesantunan dalam kalangan mahasiswa juga didapati mempunyai hubungan yang signifikan dengan pematuhan terhadap ajaran agama Islam seperti mana yang terdapat dalam al-Quran dan Sunah.