Masalah kekeluargaan-isteri yang bekerja dan penyelesaiannya bersandarkan kepada maqasid Shariah - Husni, Ahmad Muhammad; Alimuddin, Nur Fatin; Husni, Amin Muhammad (2021)
Masalah kajian berkisar kepada kewujudan masalah-masalah sosial yang terjadi disebabkan oleh keadaan dan reality dimana seseorang isteri yang keluar untuk bekerja dan seterusnya menyebabkan dia mengabaikan hak-hak dan kewajipannya. Tambahan pula, kes-kes keganasan rumah tangga seperti memukul dan penderaan secara lisan di dalam pelbagai bentuk di dapati meningkat. Oleh yang demikian, kajian ini menekankan kepentingan untuk membina sebuah keluarga yang bahagia di mana adalah merupakan perkara paling utama di dalam membentuk sesebuah masyarakat; ianya adalah sangat penting untuk melindungi asas dan integriti, dan juga merupakan peranan maqasid syariah yang didapati wujud dan tersangat penting untuk menyelesaikan masalah-masalah kekeluargaan. Kajian ini bertujuan untuk menekankan tentang hak-hak dan tanggungjawab diantara pasangan yang berkahwin dengan berteraskan kepada undang-undang Islam, dan juga untuk mengenalpasti sebab-sebab dan keadaan yang menyumbang kepada wujudnya permasalahan seperti ini dan secara tidak langsung mencari tahu bagaimana untuk menyelesaikannya dari perspektif maqasid shariah. Kajian ini menggunapakai pendekatan secara induktif dan analisis dengan melihat kepada sistem perundangan Islam, dan juga membincangkan akan pihak-pihak yang boleh dipercayai untuk melihat kepada perkara-perkara yang menyumbang kepada persetujuan dan juga bantahan dari mazhab-mazhab, dan mengenalpasti penulisan dan isu-isu dengan bersandarkan kepada maqasid shariah. Kajian mendapati punca utama yang menyebabkan terjadinya masalah di dalam institusi kekeluargaan adalah kerana kurangnya pengetahuan di antara pasangan tentang hak-hak dan juga tanggungjawab yang perlu dipatuhi oleh mereka. Dan, pekerjaan seorang isteri itu adalah dibenarkan oleh shariah dengan berpandukan kepada beberapa had dan batasan dan tidak bercanggah dengannya, manakala seseorang isteri yang bekerja haruslah tahu untuk memastikan keseimbangan di antara kerjayanya dan juga tanggungjawab terhadap keluarganya.