Tarbiyah keluarga melalui aktiviti berusrah: huraian surah-surah pilihan dalam Juz Amma dari Kitab Naẓarāt Fī Kitābillah = Family education through Usrah activity: selected surah Juz Amma from Kitab Naẓarāt Fī Kitābillah - Hamid, Siti Zaharah; Usman, Abur Hamdi; Samsudin, Sofiah; Mohamed Ramli, Farhah Zaidar; Abu Zahrin, Syaidatun Nazirah (Faculty of Islamic Civilisation Studies, KUIS, 2021)
Al-Quran diturunkan sebagai panduan hidup manusia yang mengandungi tarbiyah dalam pelbagai aspek, dan untuk memahaminya ilmu Tafsir telah membantu seseorang mendalami aspek tarbiyah dengan lebih terperinci.Kajian ini menfokuskan surah Makkiyah sebagaitahap permulaan generasi Muslim yang menjadi asas utama dantelah menjadi contoh ikutan zaman berzaman. Zainab al-Ghazālī (ZAG) adalah tokoh mufassir wanita dari Mesir yang sangat berdedikasi dalam mendidik generasi Muslim melalui tarbiyah farḍiyyah, usrah dan ummah. Artikel ini berfokus kepada tarbiyah yang terdapat dalam tiga (3)surah Makkiyah dalam Jūz ‘Ammayang telah digarap dari tafsir Naẓarāt fī Kitābillah, iaitu surah al-Zalzalah, at-Takāthur, danal-‘Aṣr. Dengan menggunakan metode kualitatif kajian ini mendapati ZAG mengaplikasikan terjemahan secara langsung dengan kaedah da‘wīdan tarbawī. Kajian ini turut membuktikan unsur-unsur tarbiyah dalam surah Makkiyah dalam aktiviti berusrah berjaya membina generasi kepimpinan Muslim yang unggul sehingga dapat membina kerajaan Islam di serata dunia.