Terjemahan Metafora Dalam Novel Majdulin Karya Al-Manfaluti - Ahmad, Muhammad Anwar; Ahmad Safian, Nursafira (2021)
Penterjemahan metafora sering dikira sebagai salah satu masalah ketidakbolehan menterjemah. Hal ini kerana metafora umumnya terkait dengan sesuatu secara tidak langsung. Oleh yang demikian ia rumit dan sukar diterjemah. Metafora juga dipengaruhi oleh budaya. Maka, penterjemah harus teliti dalam penterjemahan metafora. Justeru, kajian ini menfokuskan kepada aspek terjemahan metafora dari bahasa Arab ke bahasa Melayu yang terdapat dalam novel Majdulin karya Mustafa Lutfi al-Manfaluti terjemahan Adli Yaacob. Objektif utama kajian ialah menganalisis kaedah terjemahan yang sesuai bagi penterjemahan metafora dari Bahasa Arab ke Bahasa Melayu bagi teks novel. Ini dilakukan melalui kaedah dan pendekatan penterjemahan metafora yang dikemukakan oleh Peter Newmark. Data kajian ini diambil dari teks novel Majdulin oleh al-Manfaluti yang diterjemahkan ke dalam Bahasa Melayu oleh Adli Yaacob terbitan IIUM Press tahun 2020.