Debunga dan Kesignifikan Taksonomi Famili Jemuju (ACANTHACEAE) - Talip, Noraini; Che Amri, Che Nurul Aini (Penerbit UKM, 2021)
Fokus pencirian ciri morfologi debunga diberikan kepada 40 takson daripada 19 genus dalam famili Acanthaceae di Semenanjung Malaysia iaitu Asystasia, Pseuderanthemum, Filetia, Thubergia, Justicia, Barleria, Ruellia, Sanchezia, Acanthus, Staurogyne, Hemigraphis, Avicennia, Andrographis, Chroesthes, Blechum, Hygrophila, Peristrophe, Strobilanthes dan Rhinacanthus. Debunga bagi setiapspesies dihurai ciri morfologinya secara terperinci melalui cerapan di bawah mikroskop cahaya dan mikroskop imbasan elektron. Ciri debunga dilihat boleh digunakan untuk pengelasan mengikut genus bagi famili Acanthaceae. Malahan banyak spesies boleh dicamkan berdasarkan diagnostik ciri morfologi debunga. Kesignifikan ciri morfologi debunga dapat dilihat dengan jelas dalam taksonomi famili Acanthaceae.