COVID-19 Host Genetics Initiative : soalan lazim (FAQ) - Ahmad, Hajar Fauzan; Zainulabid, Ummu Afeera; Veerapen, Kumar (2021)
Jangkitan dengan SARS-CoV-2 pada manusia memberikan pelbagai kesan. Simptom bermula dari tiada sebarang gejala atau selesema ringan hingga symptom teruk yang boleh menyebabkan kematian. Orang tua atau mereka yang mempunyai masalah kesihatan yang lain berisiko paling besar berdepan kematian akibat jangkitan SARS-CoV2, tetapi dapatan kajian juga membuktikan bahawa orang yang lebih muda juga boleh terkena simptom yang teruk atau mungkin mati. HGI dibentuk untuk memahami bagaimana variasi genetik manusia mempengaruhi kesan dan keseriusan simptom di mana ada yang mendapat jangkitan ringan tetapi sesetengah yang lain terdedah kepada simptom teruk dari jangkitan SARS-CoV-2.