PELABURAN SECARA PENGUMPULAN DANA MASYARAKAT (CROWDFUNDING) DAN ISU-ISU SYARIAH YANG BERKAITAN - Hasan, Aznan; Sulaiman, Syahnaz (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, 2016)
Pelaburan secara pengumpulan dana masyarakat atau crowdfunding telah muncul sebagai suatu alternatif untuk mengumpul dana daripada masyarakat awam. Di Malaysia, konsep ini berpotensi untuk menjadi suatu mekanisme baharu bagi aktiviti pengumpulan modal, terutamanya kepada industri kecil dan sederhana(IKS) serta bisnes baharu yang bersifat inovatif. Melihatkan kepentingannya, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia telah memperkenalkan suatu rangka kerja perundangan untuk mengawal selia aktiviti pengumpulan dana masyarakat secara pembiayaan ekuiti pada tahun 2015. Kajian ini bertujuan untuk mengkaji tentang konsep pengumpulan dana masyarakat, mekanisme, rangka kerja perundangan di Malaysia dan beberapa isu syariah yang berkaitan dengan aplikasinya. Kajian ini merupakan kajian dokumen melibatkan analisis terhadap buku-buku, artikel-artikel, serta dokumen polisi yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia. Kajian ini mendapati bahawa terdapat beberapa isu syariah yang perlu diberikan perhatian sekiranya pengumpulan dana masyarakat dibentuk dengan matlamat patuh syariah.