Pembangunan Wakaf Kontemporari Menerusi Kerangka Konseptual Wakaf Unit Amanah: Sorotan Fatwa Semasa - Hasan, Aznan; Sulaiman, Syahnaz; Mohd Noor, Azman (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, 2018)
Intitusi wakaf telah memberikan sumbangan yang penting terhadap kemajuan sosioekonomi ummah sepanjang era kegemilangan peradaban Islam. Sejajar dengan kepesatan pembangunan sistem kewangan Islam dunia, wakaf unit amanah dilihat mempunyai potensi untuk diketengahkan sebagai salah satu medium atau instrumen wakaf dalam masyarakat. Pendekatan seumpama ini turut disokong oleh sistem pengurusan harta wakaf secara lebih cekap dan profesional. Walau bagaimanapun, konsep wakaf unit amanah masih berada di peringkat pengenalan di mana mekanisme dan strategi pelaksanaannya perlu diteroka dengan lebih mendalam. Kajian ini merupakan satu sorotan literatur berhubung dengan fatwa semasa berkaitan keabsahan wakaf unit amanah. Objektif utama kajian ini dicapai menerusi analisis kandungan kitab-kitab turath dan kontemporari serta fatwa-fatwa yang berkait rapat dengan instrumen kewangan termasuk unit amanah. Hasil dapatan kajian diharap dapat merintis kepada penghasilan input dan maklumat kepada pengurus wakaf, badan kawal selia dan pengurus dana berhubung dengan potensi untuk mewujudkan wakaf unit amanah di Malaysia bagi meluaskan amalan berwakaf secara lebih dinamik pada masa hadapan.