Tok Kenali: pemodenan pondok di Kelantan - Wan Yusoff, Wan Mazwati (IIUM Press, 2021)
Cendikiawan dan ulama Islam sentiasa berusaha untuk membangunkan sistem pendidikan yang boleh melahirkan insan yang mempunyai keperibadian Islam yang seimbang dari segi fizikal, intelektual, psikologi dan rohani. Justeru, kajian yang menyeluruh terhadap pencapaian dan kegagalan sistem pendidikan masa lalu perlu dijalankan, yang bertujuan untuk mengenal pasti pemikiran dan amali yang masih relevan dan patut dikekalkan, atau sebaliknya yang tidak lagi relevan dan tidak perlu diteruskan. Tuan Guru Muhammad Yusof bin Ahmad atau Tok Kenali (1868-1933) merupakan seorang pengasas pendidikan bersepadu dari aspek pemikiran dan amalan pendidikan. Pemikiran beliau dikaji sebagai rujukan untuk para pendidik ke arah membentuk sistem pendidikan yang bersepadu dan menyeluruh.