Analisa terhadap faktor-faktor isu kesaksamaan gender dan pemerkasaan wanita dalam sektor ekonomi di Malaysia - Mohd Yusoff, Rahmawati; Ahmad, Nadzrah; Ali, Alizah; Ismail, Noraini; Mohd Asri, Ira Rozana (Global Academic Excellence (M) Sdn Bhd, 2021)
Statistik menunjukkan bahawa jumlah pelajar perempuan yang mendaftar di universiti awam adalah lebih tinggi daripada pelajar lelaki. Namun, senario ini amat berbeza dengan keterlibatan kaum wanita dalam sektor ekonomi kerana statistik penglibatan wanita dalam sektor ekonomi adalah rendah dan tidak tinggi seperti statistik pendaftaran pelajar perempuan ke universiti. Justeru itu, artikel ini akan membincangkan isu kesaksamaan gender dan pemerkasaan wanita menurut perundangan Islam serta situasi di Malaysia. Artikel ini juga akan mengupas faktor-faktor yang mengakibatkan kurangnya penglibatan wanita dalam sektor ekonomi di Malaysia. Perbincangan dalam artikel ini menggunakan kaedah penyelidikan kualitatif di mana isu masalah ini akan diteliti menurut perspektif undang-undang Islam serta perspektif undang- undang serta situasi semasa di Malaysia. Hasil kajian melalui kaedah ini menunjukkan bahawa masih belum ada mekanisme jelas yang harus diterapkan dan dilaksanakan untuk mengatasi isu kesetaraan gender ini. Oleh itu, semua pihak termasuk kerajaan dan pihak majikan mestilah lebih progresif dalam membentuk sistem dasar yang dapat mengatasi isu kesaksamaan gender dan pemerkasaan wanita. Dalam pada itu, kajian ini juga mencadangkan bahawa kerajaan harus mengikuti saranan yang disaranankan oleh Konvensyen Penghapusan segala bentuk Diskriminasi terhadap Wanita (CEDAW) agar masalah isu kesetaraan gender ini dapat diatasi dengan segera.