Wanita dan vaksin COVID-19 - Che' Man, Mohamad; Che Alhadi, Shahidah (Malaysian Integrated Medical Professionals Association, 2021)
Jangkitan virus corona 2019 (covid-19) adalah jangkitan virus yang disebabkan oleh novel coronavirus yang dipanggil ‘acute respiratory syndrome coronavirus 2’(SARS-CoV-2) yang telah dikenalpasti pada mulanya di Bandar Wuhan, China dan seterusnya perebakan di seluruh dunia. Ianya telah dilaporkan pada mulanya oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada 31 Disember 2019 dan pada 30 Januari 2020, WHO telah mengisytiharkan wabak pandemik seluruh dunia. Ianya telah meragut ramai nyawa manusia diseluruih dunia terutama kepada mereka yang mempunyai latar belakang penyakit kronik dan seseorang yang berisiko tinggi seperti wanita hamil dan perokok.