Kedudukan sifat Nabi dalam beristidlal dengan hadis - Mat Jubri@Shamsuddin, Mustafa (2021)
Pengertian hadis merangkumi perkataan, perbuatan, persetujuan dan sifat yang disandarkan kepada Nabi Muhammad s.a.w. Ia merupakan salah satu sumber utama dalam pensyariatan hukum-hukum Islam sama ada yang terkait dengan Akidah, Shari’ah atau Akhlak. Sebagai salah satu dalil yang menunjukkan kepada hukum-hukum fiqh, hadis Nabi s.a.w. menjadi teras dalam istidlal dan istinbat. Persoalannya, apakah kedudukan sifat-sifat Nabi s.a.w. yang menjadi salah satu komponen hadis itu dalam proses istidlal ini? Adakah sifat-sifat Nabi s.a.w. seperti perkataan, perbuatan dan persetujuanNya dalam menunjukkan kepada hukum-hukum fiqh? Mengapakah para ilmuwan membezakan cara berinteraksi antara sifat dan selainnya dalam proses istidlal dan istinbat? Bagaimanakah kaedah yang sahih untuk berinteraksi dengan hadis-hadis sifat Nabi s.a.w.? Kajian ini bertujuan untuk mencari dan mengemukakan jawapan kepada persoalan-persoalan di atas, dengan merujuk kepada perbahasan yang terkandung di dalam disiplin ilmu usul fiqh. Kepentingan kajian ini terserlah pada pembezaan komponen-komponen hadis yang lantas membawa kepada pembezaan cara dan kaedah beristidlal dengannya, dengan menumpukan kepada komponen sifat yang disandarkan kepada Nabi s.a.w. Kajian ini bersandarkan dua kaedah utama, iaitu kaedah pengumpulan data secara induktif dan kaedah penganalisian data secara deduktif.