The basic concept and classification of knowledge according to Malay manuscript: a study on MSS 2906 (B) Tibyān Al-Marām = Konsep asas dan pembahagian ilmu menurut manuskrip Melayu: suatu penelitian terhadap MSS 2906 (B) Tibyān Al-Marām - Mamat, Mohd Anuar; Jusoh, Che' Razi (University of Malaya, 2020)
The article discusses on issues regarding the basic concept of knowledge and its classification according to Malay manuscript, which is MSS 2906 (B) Tibyān al-Marām Ṭalibah al-Ṭalabah. According to codicological analysis, the manuscript is originated from Aceh and it was written at the end of 18th century or early 19th century. The manuscript is in the collection of National Center of Malay Manuscript, National Library of Malaysia. It was translated from Arabic entitled Ṭalibah al-Ṭalabah fī Ṭarīq al-‘Ilm li man Ṭalabah written by Sadīd al-Dīn Muḥammad al-Kāshgharī (d.705H/1305M) into Malay language with Jawi alphabet. Based on content analysis method, there are two important aspects which are the focus of this article. Firstly, the basic concept of knowledge while the second aspect is regarding the classification of knowledge a well as its preference in education. The discussion on these two aspects is important in order to understand the concept of knowledge according to the Malay manuscript in Islamic education, especially based on Tibyān al-Marām, which is the only extensive manuscript on knowledge and education. By understanding the concept and the classification of knowledge, it will give a proper direction for the transformation of education and the efforts on integration of knowledge particularly at the higher level of education. ***************************************************************************** Makalah ini membincangkan persoalan konsep asas ilmu dan pembahagiannya menurut manuskrip Melayu, iaitu naskhah MSS 2906 (B) kitab Tibyān al-Marām Ṭalibah al-Ṭalabah.Berdasarkan analisis kodikologi, manuskrip ini berasal daripada Aceh dan ditulis antara akhir abad ke-18 atau awal abad ke-19. Manuskrip ini berada dalam koleksi Pusat Kebangsaan Manuskrip Melayu, Perpustakaan Negara Malaysia. Ia merupakan sebuah karya terjemahan berserta komentar ringkas ke dalam bahasa Melayu aksara Jawi daripada karya berbahasa Arab bertajuk Ṭalibah al-Ṭalabah fī Ṭarīq al-‘Ilm li man Ṭalabah tulisan Sadīd al-DīnMuḥammad al-Kāshgharī (m.705H/1305M). Dengan mengaplikasi metode analisis kandungan, terdapat dua aspek penting yang menjadi fokus utama penulisan makalah ini. Pertama, mengenai konsep asas dan hakikat ilmu, manakala aspek kedua ialah berkaitan pembahagian ilmu serta pemilihannya. Perbincangan tentang kedua-dua aspek ini amat penting dalam memahami konsep ilmu menurut karya tradisional pendidikan Islam masyarakat Melayu, khususnya berdasarkan kitab Tibyān al-Marām yang merupakan satu-satunya manuskrip yangekstensif berkaitan ilmu dan pendidikan. Dengan memahami konsep dan hakikat sebenar ilmu serta pembahagiannya, hal ini akan memberi panduan yang tepat kepada usaha transformasi pendidikan dan usaha-usaha integrasi ilmu khususnya pada peringkat pengajian tinggi.