Aktiviti akademik era pandemik - Abdullah, Muhammad Faris (Media Mulia Sdn. Bhd., 2021)
Negara kini berdepan dengan gelombang ketiga pandemik COVID-19. Seperti yang diingatkan oleh Ketua Pengarah Kementerian Kesihatan Malaysia, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, kerajaan dan masyarakat dari segenap lapisan kini perlu bersama-sama dalam usaha memutuskan rantaian jangkitan COVID-19. Pelbagai langkah dilaksanakan kerajaan bagi membanteras COVID-19, termasuklah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Walaupun PKP membataskan aktiviti yang boleh dijalankan, malah memberi kesan yang ketara kepada ekonomi negara, ianya dilaksanakan bagi memastikan keselamatan rakyat dari wabak COVID-19. Ini bertepatan dengan prinsip maqasid shariah di mana pada ketika pandemik sebegini wajarlah pemeliharaan nyawa diberi keutamaan berbanding perkara-perkara lain. Ini bermaksud dalam menguruskan aktiviti seharian di waktu pandemik ini, kerajaan dan masyarakat perlu bijak mengatur agar setiap yang dilakukan tidak mengancam nyawa.