Penemuan vaksin bukan lesen abai SOP, norma baharu - Che Musa, Muhd Firdaus; Ghazali, Ahmad Badruddin (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2021)
Suntikan vaksin adalah suatu keperluan dan mampu menyumbang kepada penyelesaian masalah pandemik ini. Bagaimanapun, pencegahan kesihatan awam diamalkan kini harus diteruskan seperti biasa walaupun sudah mendapatkan vaksin, memandangkan proses vaksinisasi dan kadar untuk mencapai imuniti kelompok mengambil masa. Diharapkan suntikan vaksin dan imuniti kelompok mampu menyumbang kepada kebaikan semua pihak serta memberi impak positif untuk melandaikan kembali lengkuk penularan jangkitan COVID-19, sekali gus mengurangkan kadar kematian di negara ini.