Isu nafkah untuk ibu tunggal dan anak yatim menurut syarak - Fatah Yasin, Mohammad Dhiya'ul Hafidh; Fatah Yasin, Raudlotul Firdaus (2020)
Dalam institusi berkeluarga, suami dan ayah menjadi ketua keluarga yang menafkahi, walaupun telah berlaku perceraian antara suami dan isteri dalam pasangan tersebut, lelaki tersebut tetap dipertanggungjawabkan untuk menafkahi anak walaupun tiada dalam jagaannya. Namun persoalan timbul, bagaimana sekiranya lelaki tersebut meninggal dunia? Fenomena yang berlaku ialah wanita tersebut yang terpaksa menyediakan kafalah selain hadhanah secara bersendirian sehingga timbul istilah ibu tunggal. Adakah ia fenomena lumrah atau masalah dalam masyarakat? Adakah syariat Islam mempunyai garis panduan tentang ini? Artikel ini bertujuan untuk mengkaji permasalahan ini dengan lebih mendalam menurut persprektif syariat Islam.