The concept of wisayah from syariah perspective: an analytical study at State Islamic Religious Council = Konsep wisayah daripada perspektif syariah: analisis pelaksanaannya di Majlis Agama Islam Negeri - Abdullah, Muhamad Mu'izz; Awang, Abdul Bari; Hj Ibrahim, Badruddin (Faculty of Syariah and Law, Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS), 2020)
The will of entrustment (wisayah) is one form of trustee and property management in Islam involving minors who are orphans or mentally or physically disabled because they have no qualifications (al-qasir) to administer property. The management of their properties is the responsibility of the appointed guardian. However, the concept of will of entrustment and its implementation from the syariah perspective are not thoroughly discussed. This confuses the public in managing al-qasir property. Therefore, this study elaborates on the concept of will of entrustment in detail to ensure its implementation is effective and beneficial to al-qasir and assesses the guardian’s responsibilities from the syariah perspective. This study uses a qualitative approach in analyzing and obtaining information from fiqh books, journals, proceedings and selected Islamic Family Law Act and Enactments. The finding of the study shows that the concept of will of entrustment in Islam could protect the rights and property of al-qasir. The result of this study is expected to give the public a clear understanding of how to best manage al-qasir property. ***************************************************************************** Wisayah adalah salah satu bentuk pengamanahan dan pengurusan harta dalam Islam yang melibatkan kanak-kanak bawah umur sama ada anak yatim, orang gila atau orang kurang upaya (OKU) daripada segi mental atau fizikal kerana tiada kelayakan (al-qasir) untuk mentadbir sesuatu harta. Pengurusan harta mereka adalah menjadi tanggungjawab penjaga (wasi) yang dilantik. Walau bagaimanapun, konsep wisayah dan pelaksanaannya masih kurang dibincangkan secara terperinci daripada perspektif syariah. Ini menjadi kekeliruan di kalangan masyarakat untuk menguruskan harta al-qasir. Justeru, kajian ini menjelaskan konsep wisayah dalam Islam secara terperinci yang dipraktikkan di Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) untuk memastikan pelaksanaannya berkesan dan memberi manfaat kepada al-qasir, di samping menilai tanggungjawab wasi daripada perspektif syariah. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif sepenuhnya dalam menganalisis dan mendapatkan maklumat dengan merujuk kepada kitab-kitab fiqh, jurnal, prosiding, Akta dan Enakmen Keluarga Islam Negeri terpilih. Dapatan kajian menunjukkan bahawa konsep wisayah dalam Islam dapat melindungi hak-hak dan harta pemilikan al-qasir. Hasil kajian ini diharapkan dapat memberi kefahaman yang jelas kepada masyarakat berkenaan wisayah untuk mentadbir harta al-qasir dengan sebaiknya.