Kepentingan pap smear. - Azmi, Nurul Husna (2020)
Kanser serviks atau pangkal rahim adalah kedua tertinggi penyebab kanser dikalangan wanita di Malaysia selepas kanser payudara. Ianya juga adalah penyebab keempat kematian dikalangan wanita berumur 15 ke 44 tahun berdasarkan Gobocon statistic Malaysia , 2012. Pap smear adalah sejenis ujian saringan untuk memeriksa sel-sel di pangkal Rahim (serviks). Ia dilakukan bagi mengesan kehadiran sel-sel pra-kanser atau sel-sel kanser di serviks. Semasa prosedur ini, sel-sel dari pangkal serviks akan diambil dan diperiksa untuk sebarang pertumbuhan tidak normal. Pap smear WAJIB di lakukan oleh semua wanita apabila mereka sudah mula membuat hubungan intim (sexual intercourse). Ujian saringan Pap smear ini sangat penting bagi mengesan perubahan pra kanser di pangkal rahim sebelum merebak dan berubah menjadi kanser. Ujian ini sangat mudah untuk dilakukan, tidak menyakitkan dan ianya boleh di lakukan di mana – mana pusat kesihatan kerajaan dan swasta. Wanita berumur 21 tahun ke 65 tahun adalah digalakkan menjalani ujian pap smear ini setiap tiga tahun sekali. Menyedari kebanyakan kes kanser serviks adalah tidak bergejala, maka ujian pap smear adalah satu ujian yang sangat penting untuk di lakukan bagi setiap wanita untuk pengesanan awal seterusnya mencegah dari mendapat kanser serviks.