Keberkesanan modul pengajaran Durus Al Lughah Al-'Arabiyyah Li Ghayri Al-Natiqina Biha (pelajaran-pelajaran Bahasa Arab untuk bukan penutur arab) terhadap pelajar pemula bahasa arab kolej UNITI Kota Bharu = The effectiveness of the Durus Al Lughah Al-'Arabiyyah Li Ghayri Al-Natiqina Biha teaching module (arabic language lessons for non-Arabic speakers) to the Arabic language students in Kota Bharu UNITI College - Hussin, Muhammad Hafizuddin; Awang Ali, Mohammad Amnan; Abdul Rahim, Abdul Hadi (Pusat Pengajian Teras (PPT), Kolej Univesiti Islam Antarabangsa Selangor, 2020)
Penggunaan modul bahasa Arab yang betul amat penting dalam pencapaian keseluruhan pelajar dan pembelajaran bahasa Arab itu sendiri. Penggunaan modul yang betul boleh mendatangkan kesan yang positif terhadap pelajar seperti menambah minat dan pemahaman mereka. Kajian ini dilaksanakan terhadap 60 orang pelajar Kolej UNITI Kota Bharu yang merupakan pelajar diploma yang mengambil mata pelajaran Bahasa Arab. Kajian ini bertujuan mengenal pasti minat pelajar terhadap bahasa Arab, menguji keberkesanan Modul Pengajaran Durus Al Lughah Al-'Arabiyyah Li Ghayri Al-Natiqina Biha, dan bagi mengetahui sama ada sikap pelajar terhadap frasa sandaran dan adjektif mempengaruhi pencapaian pelajar. Kajian menggunakan kaedah kuantitatif menggunakan analisis deskriptif dan inferensi. Data kuantitatif dikumpulkan menerusi set soal selidik berkaitan minat pelajar terhadap bahasa Arab dan sikap pelajar terhadap Frasa Sandaran (Idhafah) dan Frasa Adjektif (Naat) Dapatan kajian mendapati bahawa peratusan minat pelajar terhadap bahasa Arab adalah pada tahap tinggi, iaitu melebihi 50% pada setiap soalan. Selain itu, dapatan bagi Ujian-t menunjukkan terdapat perbezaan yang signifikan antara ujian pasca antara kumpulan eksperimen yang menggunakan modul PDLA dengan kumpulan kawalan yang menggunakan pendekatan tradisional, iaitu pada nilai t=-2.786, p < .05. Analisis regresi pula dijalankan bagi mengenal pasti kesan sikap pelajar terhadap Frasa Sandaran (Idhafah) dan Frasa Adjektif (Naat) dengan pencapaian pelajar. Hasil keputusan membuktikan pencapaian bahasa Arab dipengaruhi oleh sikap pelajar terhadap Frasa Sandaran (Idhafah) dan Frasa Adjektif (Naat) dengan nilai r 0.618. Justeru itu, faktor sikap pelajar terhadap Frasa Sandaran (Idhafah) dan Frasa Adjektif(Naat) memainkan peranan yang penting dalam pembelajaran bahasa Arab dan mampu memberikan kesan positif terhadap penguasaan bahasa Arab pelajar. ************************************************************************************* The proper use of Arabic language modules is very important in the overall achievement of students and the learning of Arabic itself. The use of the right module can have a positive effect on students such as increasing their interest and understanding. This study was conducted on 60 students of Kota Bharu Unity College who are diploma students who take Arabic subjects. This study aims to identify students interest in Arabic, to test the effectiveness of the Durus Al Lughah Al-'Arabiyyah Li Ghayri Al-Natiqina Biha Teaching Module module, and to find out whether students' attitudes towards backup phrases and adjectives affect student achievement. The study uses quantitative methods using descriptive and inferential analysis. Quantitative data were collected through a set of questionnaires related to students interest in Arabic and students' attitudes towards Backup Phrases (Idhafah) and Adjective Phrases (Naat). In addition, the findings for the t-test showed that there was a significant difference between the post-test between the experimental group using the PDLA module and the control group using the traditional approach. Regression analysis was conducted to identify the effect of students' attitudes on Backup Phrases (Idhafah) and Adjective Phrases (Naat) with student achievement. The results prove that Arabic language achievement is influenced by students' attitudes towards Backup Phrases (Idhafah) and Adjective Phrases (Naat). Therefore, the factor of students 'attitude towards Backup Phrases (Idhafah) and Adjective Phrases (Naat) play an important role in learning Arabic and can have a positive effect on students' Arabic language proficiency.