Analisa fizikal terhadap kondusi manuskrip Melayu dalam koleksi Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam (ISTAC) - Abdul Razak, Rajabi; Mohd Roslin Hazer, Nurul Amira; Othman, Raihan; Md Zain, Dzul Haimi; Naamandadin, Nurul Akmam; Musa, Mukhtaruddin (Institut Alam dan Tamadun Melayu (ATMA), Universiti Kebangsaan Malaysia, 2020)
Manuskrip sinonim dengan kitab lama mahupun naskah yang ditulis menggunakan tangan, bermula seawal kurun ke-13 sebelum terciptanya teknologi pencetak. Manuskrip Melayu merupakan khazanah negara yang berharga peninggalan nenek moyang yang mencatatkan pelbagai sejarah, peristiwa-peristiwa penting, kepelbagaian ilmu mengenai alam, agama, kehidupan, serta perubatan. Khazanah ilmu dan rahsia kehidupan yang terkandung dalam Manuskrip inilah yang telah menyumbang kepada penyebaran agama Islam, perkembangan manusia, permodenan teknologi serta perubatan. Oleh yang demikian, adalah penting untuk memelihara naskah-naskah ini agar terus utuh dan dapat diwarisi kepada generasi akan datang. Justeru, penyelidikan ini adalah bertujuan untuk menganalisa sifat fizikal manuskrip menurut perspektif konservasi yang terdapat pada Manuskrip Melayu sejak dari kurun ke-13 hingga awal kurun ke-19. Sebanyak 30 naskah dari koleksi Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam telah dikenalpasti dan dianalisa sifat fizikalnya melalui kaedah visual dan analisa saintifik. Penggunaan digital mikroskop adalah salah satu peralatan yang mudah bagi mengenalpasti kondisi dakwat diatas kertas yang digunakan. Jenis kertas juga dikenalpasti dengan menganalisa tera air yang terdapat pada naskah manuskrip dari koleksi institut ini. Tera air pada kertas yang dikenalpasti adalah seperti 3 star in shield (3 bintang), lion (singa), elephant (gajah), tre lune (3 bulan sabit), man in shield dan fleur de lis. Selain daripada itu, penelitian awal juga mendapati terdapat kesan-kesan kerosakan pada struktur, perekatan permukaan, kerosakan kimiawi dan biologikal yang menjadi faktor kelemahan bahan yang menyebabkan keadaan manuskrip menjadi rapuh. Hampir keseluruhan manuskrip yang dikaji ditulis tangan dengan menggunakan dakwat karbon yang tahan lebih lama. Walaubagaimanpun terdapat beberapa manuskrip yang dikenalpasti mengunakan dakwat dari iron gall dan dapati terdapat seperti kesan terbakar dipermukaan kertas.