Ulasan perundangan perintah kawalan pergerakan dan akta-akta berkaitan - Mohamad Amin, Noor Shuhadawati (2020)
Wabak Covid-19 yang melanda dunia dikatakan dikesan pada pertengahan Disember 2019 di bandaraya Wuhan dalam daerah Hubei, China. Penularan yang berterusan pada peringkat global mengakibatkan wabak ini diisytiharkan sebagai pandemik oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada 11 Mac 2020. Sehingga Jun 2020, wabak ini telah menjangkiti lebih 9 juta orang di dunia dan telah merekodkan kematian hampir 400 000 orang. Setakat ini, tiada vaksin yang dapat mencegah penularan Covid-19. Di Malaysia sahaja, kes kumulatif telah mencecah 8600 kes dengan 121 kematian.