Isu nafkah untuk ibu tunggal dan anak yatim menurut syarak- Alimony for single mother and orphan from the sharia perspective - Fatah Yasin, Mohammad Dhiya’ul Hafidh; Fatah Yasin, Raudlotul Firdaus (IIUM Press, 2020)
Balu sering dibeban tanggungjawab mendidik, menafkah dan memberi kasih-sayang kepada anak-anaknya yang berstatus yatim secara bersendirian. Ini adalah isu agama dan kemanusiaan yang perlu diberi perhatian serius. Justeru kajian ini bertujuan bagi mengenal pasti mekanisme perlindungan ibu tunggal dan anak yatim menurut syariat Islam. Data dikumpul dari sumber pustaka denganmemberifokus terhadaphukum-hakam berkaitan nafaqatyang dianalisis semula secara holistik; iaitu dengan mengaitkannya dengan bab-bab lain seperti wilayat al-nikah danfaraid, selain melihat kepada tafsīr ayat-ayat berkenaan dan hadis-hadis lain yang menyentuh perihal ibu tunggal dan anak yatim pada zaman Nabi SAW sama ada dalam bentuk instruktif atau diskriptif. Hasil kajian mendapati ibu tunggal yang mengalami situasi tersebut sepatutnya dikecualikan daripada beban nafkah. Nafkah anak-anaknya hendaklah ditanggung oleh walinya atau penerima harta pusaka ayahnya menurut turutanasabah. Selain itu, Islam juga menggalakkan masyarakat membantu menjaga golongan ibu tunggal dan anak yatim ini dengan beberapa cara lain.