منهج المفتي محمد تقي العثماني في استعراض النوازل المالية كتاب البيوع في "صحيح البخاري" نموذجاً = The methodology of Muftī Muhammad Taqi Usmani in presenting unprecedented financial issues: Book of Sale of Ṣaḥīḥ Al-Bukhārī as a case study = Metodologi kajian Mufti Muhammad Taqi Usmani dalam membincangkan permasalahan baru dalam sistem kewangan: bab di dalam Kitab Jual-Beli Sahih Bukhari sebagai kajian kes - Siddiqi, Yousof Azim; Hasan, Aznan (IIUM Press, International Islamic University Malaysia, 2020)
يعتبر كتاب "الجامع الصحيح" للإمام البخاري من المصادر المهمة في المكتبة الإسلامية، وخدمه العلماء بشروح مفصلة أو تعليقات موجزة. ومن العلماء المعاصرين الذين خَدموا هذا الكتاب بالشرح والتعليق المفتي محمد تقي العثماني (مواليد ١٣٦٢ه)، الذي يعتبر من الشخصيات البارزة في الأوساط العلمية والفقهية في العالم الإسلامي، فقد أثرى المكتبة الإسلامية بكتب مفيدة في التفسير، والحديث، والفقه، والتاريخ الإسلامي. لقد صدرت للشيخ أمالٍ على "الجامع الصحيح" باسم "إنعام الباري" في ثماني مجلدات. تكمن أهمية هذه الورقة في أنها تدرس منهج المفتي العثماني في كتاب لم يُترجَم بعد إلى العربية. أمَّا الأسلوب المتبع في الورقة فهو البحث النوعي القائم على عرض ما ذكر في "إنعام الباري" وإعداد دراسة خاصة بمنهج المفتي العثماني لتساعد الباحثين وشراح الحديث في المستقبل عند خدمة كتب السنن والمسانيد. تتكون الورقة من ثلاثة مباحث. المبحث الأول: التعريف بالجامع الصحيح ومصنفه وأشهر شروحه، المبحث الثاني: التعريف بالمفتي العثماني ومؤلفاته، المبحث الثالث: منهج المفتي العثماني في النوازل الفقهية والحلول العصرية. استنتجت الورقة أن كتاب "إنعام الباري" يشكل إضافة فريدة في المكتبة الإسلامية كونه يعين طالب العلم والقارئ على ربط أحاديث "الجامع الصحيح" بمنظور عصري مع الاعتماد على التراث الفقهي المذكور في نصوص الحديث الشريف، وهناك اعتبارات عدة يأخذها المفتي العثماني في سبيل تحقيق الاجتهاد الفقهي في النوازل المالية، فمثلاً: تطبيق حكم الجواز في الحديث مع الصورة المعاصرة لتشابه الحال، وعدم سريان الحرمة لاختلاف الصورة أو الاستخدام المنشود، وتغير الأحكام بتغير الزَّمان، وعموم البلوى وفساد الذمم في هذا الزمان، وتطبيق نصِّ الحديث على النازلة، وكذلك فهم الصورة العلمية لاستنباط الحكم المذكور في الحديث الشريف.******************************** Al-Jāmiʿ al-Ṣaḥīḥ by Imām al-Bukhārī is one of the important Islamic sources which had short and detailed commentaries by many scholars. Mufti Muhammad Taqi Usmani (b. 1942) is among the contemporary scholars who contributed to explaining the book. Mufti Usmani has many books in Tafsīr, Ḥadith, Fiqh and Islamic history. His lessons on Bukhārī were published in (8) volume book tilted Inʿām al-Bārī. This paper gains its significance because it is a paper in Arabic to study Mufti Usmani’s methodology in a book which has not been translated to Arabic or English. It follows the qualitative research in presenting Sh. Usmani’s writings in Inʿām al-Bārī, the outcome will help the researchers and commentary-writers in the future while working on references in Ḥadīth. The paper comprises of (3) sections. Firstly, introduction to Ṣaḥīḥ al-Bukhārī, its author and most famous commentary writers. Secondly: introduction to Mufti Usmani and his writings. Thirdly, the approach of Mufti Usmani in contemporary issues and their solutions. Overall the paper concluded that Inʿām al-Bārī represents a significant contribution to the Islamic library since it helps to corelate with contemporary issues based on juristic legacy given in the texts of Ḥadīth. Mufti Usmani makes several considerations while exercising juristic ijtihād on the financial unprecedented matters, for example: applying the permissibility ruling as given in Ḥadīth due to similarlity of cases, non-applicability of prohibition due to variance in the form or intended use, change of rulings based of changing times, spread of practice, degeneration of honesty in these times, applying text of the Ḥadīth on the unprecedented matter, and understanding the practical side to derive the ruling as mentioned in Ḥadīth.*************** Kitab Sahih Bukhari merupakan salah satu sumber rujukan Islam yang penting dan sentiasa mendapat ulasan terperinci oleh para ulama. Mufti Taqi Usmani (d. 1942) merupakan seorang ulama kontemporari yang mempunyai sumbangan yang besar di dalam memberikan ulasan terhadap kitab ini. Mufti Usmani telah menerbitkan banyak kitab di dalam bidang Tafsir, Hadis, Fekah, dan Sejarah Islam. Penerangan beliau tentang Sahih Bukhari telah dinukilkan melalui kitab yang bertajuk Inʿām al-Bārī yang mempunyai lapan (8) jilid cetakan. Kertas kerja ini yang ditulis di dalam Bahasa Arab mempunyai kepentingan untuk meneliti Metodologi Mufti Usmani yang tidak pernah diterjemahkan kepada Bahasa Arab ataupun Bahasa Inggeris. Kajian ini menggunakan kaedah penyelidikan kualitatif dalam membentangkan penulisan Mufti Usmani di dalam Inʿām al-Bārī, dan hasilnya akan membantu para penyelidik pada masa hadapan untuk membuat rujukan di dalam Hadis. Kertas kerja ini terbahagi kepada tiga (3) bahagian. Pertama, pengenalan kepada Ṣaḥīḥ al-Bukhārī, pengarangnya dan para penulis yang berwibawa di dalam pengajian hadis. Kedua: pengenalan kepada Mufti Usmani dan penulisannya. Ketiga, pendekatan Mufti Usmani dalam isu-isu kontemporari dan kaedah penyelesaiannya. Secara keseluruhan, kertas kerja ini merumuskan bahawa Inʿām al-Bārī merupakan sumbangan yang sangat berharga kepada tamadun Islam kerana ia membantu untuk menghubungkan isu-isu kontemporari bersandarkan kepada hukum yang digariskan di dalam Hadis. Mufti Usmani telah membuat beberapa pertimbangan ketika menjalankan ijtihad-ijtihad hukum di dalam kewangan yang belum pernah terjadi, sebagai contoh: meletakkan hukum Harus ke atas kes-kes yang mempunyai persamaan seperti yang dijelaskan di dalam Hadis, tiada larangan khusus untuk situasi dan keperluan yang berbeza, perubahan hukum dan ijtihad selaras dengan peredaran masa, mengakui amalan dan praktikal semasa, kurangnya nilai kejujuran pada masa kini, mengaplikasikan maksud hadis terhadap kes-kes baru, dan memahami urusan praktikal sebelum memuktamadkan satu hukum sepertimana yang ditekankan di dalam Hadis.