Akar umbi pembentukan ulama di Kedah - Mat Zain, Farid; Zakariya, Hafiz (Jabatan Pengajian Arab dan Tamadun, UKM, 2011)
Penelitian terhadap persoalan ulama Melayu masih tidak terserlah, tanpa menafikan ada usaha sesetengah pihak ke arah itu. Makalah ini bertujuan untuk meneliti asal usul pembentukan ulama Melayu dengan memberi perhatian khusus kepada negeri Kedah. Sebagai sebuah negeri yang terawal menerima pengaruh Islam, negeri Kedah membentuk persekitaran tersendiri terhadap perkembangan Islam dan perkara ini tidak mungkin berlaku tanpa peranan dan usaha yang dimainkan oleh golongan yang dikenali sebagai ulama. Persoalan bila dan bagaimana terbentuk golongan ini masih menjadi tanda tanya. Penelitian dilakukan melalui analisa daripada sumber-sumber dan teks yang menyentuh mengenai biografi ulama yang telah dihasilkan di samping bahan-bahan lain yang menyentuh isu berkaitan khususnya menyangkut mengenai sejarah dan perkembangan Islam di Kedah. Aspek yang disentuh dalam makalah ini ialah pengaruh yang membentuk ulama Kedah, proses pembentukan dan pola yang membentuk pemikiran ulama tersebut.