Garis panduan penggunaan fasiliti Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) bagi tujuan latihan pelajar Institusi Pengajian Tinggi (IPT) untuk Program Optometri - Husain, Noor Zahirah; Mohd Nordin, Fairuz; Suboh, Haniza; Gnanasundram, Linsay Sundram; Md Mustafa, Md Muziman Syah; Mashum, Noor Atiqah; Anuar, Nor’aini; Tahar, Nor Bahiyah; Uthman, Rosmawati; Othman, Shah Farez; Abdul Halim, Siti Hamiza; Narayanasamy, Sumithira (Kementerian Kesihatan Malaysia, 2017)
Seiring dengan perkembangan bidang optometri terdapat banyak IPT yang menyediakan program mengikut keperluan bidang tersebut di peringkat ijazah, sarjana dan kedoktoran. Ini menyebabkan KKM menerima banyak permohonan dari IPT bagi menempatkan pelajar-pelajar mereka untuk menjalani latihan di fasiliti KKM. Latihan yang komprehensif dan teratur amat diperlukan bagi melahirkan tenaga kerja yang kompeten. Sejajar dengan objektif tersebut, KKM sentiasa berusaha untuk menyediakan prasarana pembelajaran yang kondusif bagi memenuhi keperluan latihan. Sehubungan dengan itu, satu garis panduan yang komprehensif diperlukan sebagai panduan penggunaan fasiliti KKM oleh pelajar IPT dalam negara. Penyelarasan yang sistematik perlu diwujudkan bagi mencapai objektif yang telah ditetapkan