Bagaimana nabi Lut dan nabi Muhammad menangani golongan LGBT?: satu analisis wacana - Abd Hamid, Mohd Azrul Azlen; Abdullah, Mohd Farid Ravi (Pusat Pengajian Teras (PPT), KUIS, 2020)
Gejala LGBT merupakan sebahagian daripada wabak yang melanda dunia sejak zaman Nabi Lut a.s sehinggalah ke hari ini. Ia merupakan masalah global yang perlu ditangani dengan serius. Pendekatan yang diambil oleh Nabi Lutketika berhadapan dengan kaumnya dan cara interaksi Nabi Muhammad s.a.w dengan golongan ini memberikan panduan untuk membendung gejala ini. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk menganalisis teks dari al-Quran dan hadis bagi memahami pendekatan dan konteksperbincangan isu ini. Bagi menganalisis kedua-dua teks ini,kaedah penyelidikankualitatif melalui kerangka analisis wacana digunakanuntuk mencapai objektif kajian. Analisis ini kemudiannya dibincangkan melalui tema-tema yang dikeluarkan melalui teks-teks yang dikaji. Selepas dianalisis, pengkaji mendapati nas-nasal-Quran yang berkaitan dengan isu LGBT menunjukkan ketegasan Nabi Lut a.s. Perkataan ‘fahisyah’ dan ‘khabith’ menunjukkan perbuatan ini adalah serius dan perlu ditangani dengan bijak. Hadis-hadis sahih pula menunjukkan bahawa Nabi Muhammad s.a.w membendung wabak ini melalui pencegahan sebelum ia mula berjangkit. Perkataan ‘lcaknat’ yang diungkapkan oleh Nabi Muhammad s.a.w adalah salah satu bentuk pencegahan yang dilakukan oleh baginda.