Pesanan nabi Muhammad SAW terhadap umat Islam akhir zaman - Samsudin, Sofiah (IIUM Press, International Islamic University Malaysia, 2020)
Aduan Nabi kepada Allah tentang umatnya yang telah meninggalkan Al-Quran dengan cara yang berbagai-bagai, antaranya apabila mendengar al-Quran mereka bercakap tanpa memperdulikannya, tidak berusaha mencari ilmu bagi memahami al-Quran, tiada usaha beramal dengannya, lebih menyukai syair, lagu, kata-kata yang sia-sia berbanding al-Quran. Inilah sahaja aduan Nabi, tidak ia minta umatnya dibinasakan atas sikap meraka ini berbanding dengan sebahagian Nabi-Nabi sebelumnya.