Kemahiran komunikasi dalam pengajaran dan pembelajaran - Adam, Zalika; Kassim, Faridah (2008)

(untitled)
Kemahiran berkomunikasi memainkan peranan penting dalam hubungan seseorang individu dengan orang lain. Komunikasi yang baik akan menghasilkan hubungan mesra dengan pelbagai pihak . Beberapa tips diguna pakai bagi meningkatkan ketrampilan dalam berkomunikasi . Kajian ini membincangkan cara atau teknik komunikasi dalam pengajaran dan pembelajaran yang berkesan antaranya ialah, cara penggunaan ayat, penggunaan nada, dan juga suasana audien. Hasil daripada kemahiran komunikasi yang berkesan, seseorang individu akan memperoleh keyakinan diri dalam ketrampilan.