Modul penyusuan susu ibu patuh syariah (MPSIPS) - Daud, Normadiah; Ismail, Siti Khatijah; Nordin, Nadhirah; Mohd Yusoff, Zurita; Syed Husin, Syh Noorul Madihah; Ismail, Hamizah; Mohd Arifin, Siti Roshaidai; , (2020)
Meneliti Modul Kursus Pra Perkahwinan di Malaysia, penyelidik mendapati pengetahuan berkaitan penyusuan susu ibu terutamanya menurut perspektif Islam sangat sedikit didedahkan kepada para peserta kursus pra perkahwinan di Malaysia. Ia hanya disebut dalam bab mahram sahaja. Sedangkan masih terlalu banyak perkara yang berkaitan penyusuan yang sepatutnya diketahui oleh pasangan yang hendak mendirikan rumahtangga. Namun begitu perkara yang berkaitan dengan kelebihan penyusuan susu ibu menurut sains kesihatan ada diperkatakan dengan agak detail berbanding dengan penyusuan menurut perspektif Islam. Justeru inovasi ini adalah bertujuan untuk memberi kefahaman yang mendalam kepada peserta kursus pra perkahwinan di Malaysia berkaitan penyusuan susu ibu menurut perspektif Islam. Dengan cara ini dapat mengelakkan daripada berlakunya pergolakan sosial yang lebih serius iaitu pernikahan sesama mahram susuan. Inovasi seumpamanya ini adalah yang pertama di Malaysia dan diharap dapat memberi manfaat yang menyeluruh kepada umat Islam di Malaysia terutamanya kepada pasangan yang bakal mendirikan rumahtangga.