Strategi kesantunan berbahasa untuk penutur asing - Johari, Arina; Rosly, Nurul Jamilah; Beden, Sara; abdollah, norlela (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2018)
Kebanjiran pelajar asing di IPT daripada pelbagai pelusuk dunia memberikan impak yang besar terhadap sistem pendidikan tinggi negara. Justeru, kajian ini akan mendedahkan strategi kesantunan pelajar asing dalam berinteksi dengan kelompok sosial dalam persekitaran mereka. Hal ini terkait dalam perhubungan yang menuntut komunikasi di antara pelajar dengan pihak pengurusan universiti, pensyarah malah rakan-rakan melalui medium-medium tertentu seperti emel selain komunikasi langsung/ verbal harian. Kajian ini mendapati pengajaran aspek kesantunan boleh diterapkan dalam aktiviti pengajaran dan pembelajaran yang melibatkan penggunaan kata ganti nama dan ungkapan yang sesuai menepati konteks komunikasi. Kecekapan dalam aspek pragmatik ini amat penting dalam memastikan komunikasi bebas konflik di antara pelajar asing dengan masyarakat tempatan.