Pengaplikasian prinsip perancangan dalam novel songket berbenang emas karya Khairuddin Bin Ayip - Mohamad, Akhmal Hakim; Sadin, Mohd Shadan; Ismail, Mohamad Zuber (Kulliyyah of Languages and Management, International Islamic University Malaysia, Pagoh, 2019)
Kajian ini meneliti sebuah pendekatan dalam dunia kritikan sastera di Malaysia, iaitu Pendekatan Pengurusan. Novel “Songket Berbenang Emas” karya Khairuddin bin Ayip telah dipilih sebagai korpus kajian. Kajian ini menggunakan Prinsip Perancangan, iaitu merupakan satu daripada lima prinsip yang terkandung di bawah Pendekatan Pengurusan yang telah diperkenalkan oleh Mohamad Mokhtar Abu Hassan pada tahun 2013. Objektif kajian adalah untuk mengenal pasti dan menganalisis peristiwa-peristiwa terpilih yang terdapat di dalam novel “Songket Berbenang Emas” yang memperlihatkan kehadiran Prinsip Perancangan. Hasil dapatan kajian mendapati bahawa tidak semua proses dalam prinsip perancangan diaplikasikan oleh watak-watak dalam perisitiwa yang terpilih. Di samping itu, pengkaji juga mendapati bahawa walaupun peristiwa-peristiwa yang terpilih memperlihatkan prinsip perancangan yang rapi, terdapat juga beberapa perancangan yang tidak mencapai matlamatnya. Kajian yang dijalankan ini mampu memberikan dampak yang positif kepada dunia kesusasteraan Melayu melalui kajian tentang Pendekatan Pengurusan. Hal ini juga mampu membuktikan bahawa pengaplikasian pendekatan ini dalam karya- karya kesusasteraan sama ada klasik atau moden adalah sesuatu yang relevan dan wajar untuk diketengahkan.